Blog

Slip kontrollen smukke…

Slip kontrollen smukke…

Hvorfor kontrollerer vi?

Oftest er det af frygt for at miste. Enten andre, vores selvbillede af hvem, vi tror vi skal være, eller sådan som vi vil have tingene er, for at vi kan føle os trygge. Når vi er kontrollerende, hviler vi sjældent trygt i os selv og livet, og den forandring der naturligt sker som en følge af livets udvikling.

Istedet er vi ydre styrede og afhængige af, at ydre omstændigheder, fx vores hjem, partner og børn skal være og agere på en specifik måde for, at vi kan føle os ‘pseudo trygge’.

Pseudo, netop fordi det ikke er ægte tryghed, når der er behov for at kontrollere sig til den. For med mindre du lærer at hvile i dig selv og finde trygheden inde i dig, vil du aldrig rigtig føle dig tryg. Ydre omstændigheder uden for din kontrol, vil og kan ændre sig. Derudover vil du aldrig kunne kontrollere dig ud af frygt. Frygten skal erkendes og slippes.

Ofte hænger kontrol og perfektionisme sammen. Det kræver nemlig meget kontrol at være perfekt. Og hvorfor bliver vi så perfektionister? Det hænger tit sammen med, at vi i en tidlig alder oplevede, at der ikke var nok kærlighed til os som den vi var. Gjorde vi os bare lidt mere umage, oplevede vi måske at få mere opmærksomhed, ros og anerkendelse og dermed følelsen af at blive set og elsket. Derfor skruede vi endnu mere op for umagen og dermed perfektionen.

Og selvfølgelig er der en bagside. Er vi kontrollerende, mister vi nærheden til os selv og andre. Vi mister legen og friheden. Interessant er det, at rigtig mange har frihed som deres højeste værdi. En frihed som de kæmper for at forsvare og bevare. Vi kan dog ikke kontrollere os til frihed.

Det modsatte af kontrol er nemlig frihed, spontanitet, vitalitet, liv, begejstring, vildskab, kaos, uorden, forandring, leg, skabelse. Hmmm….. alle lyder de som betingelserne for fabulous sex i mine ører.

Derfor kan dine relationer og sexliv være en god indikator for hvor kontrollerende du er. Hvor intim og nærværende tør du være? Hvor ægte nærværende er du i dine relationer?

Hvor kan du måske slippe lidt på kontrollen og perfektionen i tillid til, at livet vil dig det bedste? Det er din frihed og nærvær værd.

 

Kommentarer

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *