Blog

Hvorfor det er vigtigt at forstå din indre sæson

Hvorfor det er vigtigt at forstå din indre sæson

Jeg har længe følt, at jeg har været i mit livs vinter. Siden slutningen af 2015 kunne jeg mærke, at jeg trak mig mere og mere indad og blev mere og mere indadvendt. Hvis du har oplevet noget lignende og været nervøs for, om du var ved at blive introvert eller depressiv, kan følgende tanker om livets sæsoner måske hjælpe dig til at få det hele i perspektiv.

Livets cyklus afspejles på mange måder. I naturen, i vores kroppe og i den helt store præmis vi alle er underlagt, nemlig livs-døds cyklussen. Alt hvad der fysisk fødes eller skabes, skal på et eller andet tidspunkt dø/destrueres/forandres igen.

Som kvinder oplever vi specielt månedlige cyklusser i form af vores menstruation og menopause, men også daglige cyklusser ift. hvor solen står på himlen (øst, syd, vest, nord), som er med til at påvirke al livs – mennesker, dyr og planters energi.

Vores livscyklus kan opdeles i sæsoner. Fx kan den spæde barndom sidestilles med forår (hvor alt i os spirer og gror), ungdommen med sommer (hvor vi er udadvendte, udforsker livet og har masser af energi), voksenlivet med efterår (hvor vi ofte er mere arbejdsomme og høster frugterne af det vi har sået) og alderdommen med vinter (hvor vi bliver mere stille, reflekterende, accepterende og nyder de store perspektiver).

Uagtet hvilken alder vi har, kan vi også føle, at vi lige nu oplever en anden indre sæson end den overordnede. At vi fx oplever et indre forår selvom at det er efterår udenfor eller at vi er 75. Det hjælper at være bevidst om disse cyklusser, så du går med den bølge som livet udfolder i dig, fremfor at kæmpe i mod og skabe unødig stress og fortvivlelse.

I hver livsfase er der så meget læring og livsvisdom at hente, hvis blot vi går med og ikke prøver at forcere en anden mere belejlig virkelighed. For disse indre sæson cyklusser kan vi ikke nødvendigvis forudse eller vide hvor længe varer, med mindre vi virkelig er in fine tune med os selv.

Mærk efter i dig selv – hvor er du nu? Hvilken sæson oplever du som mest fremtrædende og find så frem til hvordan du bedst muligt støtter dig selv lige netop der.

Er du i sommer, er det oplagt at være opsøgende, rejse, dyrke mere aktiv sport, dans og sex, inviterer til fest, dyrke og skinne max i din karriere, være mere social og sørge for at føle dig fri og glad i det du gør.

Er du som jeg, midt i vinter, skal det modsatte til. Her går du indad og sørger for alene tid, indre næring, varme, mørke og selv-omsorg. Du lader simpelthen op. Du skaber pauser fra arbejdet, familie, venner og de sociale medier. Så vidt muligt, har du meget lidt aktivitet i din kalender, i stedet gør du hvad du finder nærende, beroligende og støttende. Du går stille ture i naturen, mediterer, skriver dagbog, lytter til blid musik, sover lur, laver yoga eller stille stræk og finder støtte i nattehimlen, månen, vand og naturens favn.

Det er her jeg er og derfor du ikke har hørt det vilde fra mig i længere tid. Nu hvor jeg accepterer min indre tilstand og ikke længere er bange for, om den aldrig ændres, nyder jeg langt mere at være i denne rige mulighed for indre næring og fordybelse, uagtet af, at verden drejer videre i sin helt egen cyklus. Jeg mærker taknemmeligvis også nogle spirende strejf af forår… det er magisk.

Mærk hvor du er og nyd det.

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *