Blog

Drop opdragelsen! Vis hvem du er

Drop opdragelsen! Vis hvem du er

Fie Hørby er en af de familieterapeuter jeg ofte anbefaler, når jeg har forælder/barn sessioner. Hun har skrevet bogen, ‘Drop opdragelsen. Vis hvem du er og bliv hørt’, som jeg synes er et must for alle forældre, inklusiv kommende forældre. Den giver så meget mening i hjertet og vil gøre din opgave som forælder meget meget lettere. Er du ikke forælder, er den ligeså healende at læse for dit indre barn.

Som den eneste uden et barn, var jeg med på Fie’s aller første Klub Mor – et befriende forløb for mødre. For alt i verden, ville jeg forberede mig på min vigtige forælder opgave, inden jeg fik mit ønske barn. Et smart move som jeg varmt kan anbefale. For mig gir børn nemlig altid mening, de skal bare oversættes.

De fleste (mødre) forbereder sig gerne på graviditeten og fødslen. Opdragelsen har de dog sjældnere taget stilling til, udover at den selvfølgelig skal være god. De håber og stoler på, at deres naturinstinkt og kærlighed til barnet vil guide dem og være nok.

Problemet er bare, at vores naturinstinkt sjældent er så ‘naturligt’ som voksen. I presset situationer kan vi nemt ty til de upersonlige og sårende banaliteter vi selv hørte og oplevede som barn. De er tillærte og sidder lige på rygradden og skaber distance mellem os og barnet. Et eller andet sted opfatter vi i disse situationer barnet som ‘fjenden’ der skal makke ret.

Når vi føler os stressede eller magtesløse kan det nemlig være sværere at holde hjerte-forbindelsen, den høje bevidsthed og se vores elskede barn bag adfærden. Så ryger de krænkende clichéer og lammende trusler nemt afsted, fordi vi selv er i affekt. ‘Kan du så holde op med at skabe dig.’ ‘Man taler ikke med mad i munden.’ ‘Hvis du ikke spiser op, får du ingen dessert’. ‘Hold nu op med det piveri. Der er ikke noget at være bange for.’ ‘Tror du det her er et hotel? Ryd så op.’ ‘Hvis du ikke snart holder op, tar vi hjem.’ ‘Op igen. Det gjorde ikke ondt.’ ‘Der er ingen grund til at blive så vred.’ ‘Sådan noget siger man ikke.’

Og det der er langt langt værre…

Allerede som teenager lavede jeg en pagt med mig selv om at udskifte den frygtbaserede børneopdragelse jeg selv var opvokset med. Jeg ville ikke sætte børn i verden uden at have healet mig selv først og fået de rette redskaber. Jeg måtte lede længe efter noget der gav genklang i hjertet. Det var først da jeg stødte på Jesper Juul’s bog ‘Dit kompetente barn’ og år efter, Fie Hørby, at jeg kunne mærke, at her var nogle der oprigtigt havde fundet ud af at se barnet for hvem det er, og bevare dets unikhed og selvværd uden at krænke det.

Jesper og Fie’s moderne syn er ingen svær videnskab, når blot du kommer fra dit hjerte, tør vise hvem du er og dropper de tillærte og kunstige opdragelses vaner, der alligevel føles off. Som alt andet nyt, kan det kræve øvelse at vise hvem du er, istedet for at pådutte dit barn en ‘man gør og bør’ opdragelse. Det interessante er, at når du viser hvem du er og er oprigtigt interesseret i dit barn, vil du opleve at blive hørt og opdragelsen som du kender den, bliver helt unødvendig. Børn gør og reagerer på det vi gør og ikke det vi siger.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

2 kommentar

 1. Karishma Lotus Christensen

  Kære Nathasha;
  Af hjertet tak for det fineste, klareste Nydelsesbrev, lige til mine tanker og mit behøv.

  jeg har været hos Fie Hørby og Pernille Melsted sidste sommer, men var ikke så godt hjulpet, pga min situation som ene-forældre ofte ene opdrager..
  Jeg savnede makkeren og støtten til at skabe det overskud til den jeg gerne ville være..
  Deres budskab fejlede ikke noget. Jeg magtede ikke dengang at få det omsat.
  Nu er jeg jo på Spirituel mentor udd. hos Christine Eilvig og tager mig af mine gl. mønstre og af mit indre barn.
  Jespers bog er hos mig, men kan tåle mere af min tid.
  Jeg er oprigtig glad for lige at blive mødt i de tanker jeg har gået med.. at jeg virkelig har følt mig lost mht at slå til som mor. Og været i tvivl om de aldre jeg nu møder med min snart 7 og 9 årige. Det er sådan gået op for mig, at jeg mest kender trusler og det du nævnte i øvrigt.
  Men jeg mærker vi er nået langt i gensidig forståelse og dit tema er kærkomment. God weekend.

  1. Nathasha Camileia

   Kære Karishma

   Jeg er vild med at du arbejder med din mor rolle. Det virker som om du var mere klar til at høre budskabet denne gang, nu hvor du er ved at tage dig af dit eget indre barn. Dine ydre børn kommer til at spejle dit indre barns trivsel…det er så smukt skruet sammen.

   Enjoy det hele og kærlig weekend til jer
   Nathasha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *